Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 27
Data: 15-03-2023


Vizita la MApN a unui grup de cursanți ai Air War College


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au avut marți, 14 martie, întrevederi cu un grup de cursanți ai Colegiului de Război al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Oficialii români au prezentat perspective asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, fiind evidențiate efectele războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice. Au fost, de asemenea, reliefate importanța deosebită a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, marcarea, în 2023, a trei decenii de la lansarea „State Partnership Program” cu Garda Națională a statului american Alabama, precum și cooperarea în domeniul Forțelor Aeriene.

„România este astăzi un partener de încredere, care a demonstrat ambiție, voință politică și capacitatea de a implementa proiecte îndrăznețe, prin asumarea rolului de furnizor de securitate în regiune. Cooperarea dintre România și Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește postura de apărare și descurajare pe flancul estic aliat, dar și în alte domenii extinse reprezintă un angajament ferm pentru ceea ce înseamnă apărarea colectivă“, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru.

Șeful Statului Major al Apărării a subliniat importanța instruirii comune desfășurate de trupele române și americane, atât din punct de vedere al cooperării militare, cât și al consolidării posturii de descurajare și apărare a Alianței la Marea Neagră. „Armata României își respectă rolul în arhitectura de securitate regională și este angajată permanent în consolidarea capacității naționale de apărare și implementarea măsurilor aliate, în acord cu provocările și nevoile de securitate”, a spus generalul Daniel Petrescu.

Programul cursanților Colegiului de Război al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în România mai cuprinde întâlniri la Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul României și o vizită de informare în baza Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța.

***

Colegiul de Război al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii a fost fondat în urmă cu 77 ani la Maxwell Field, Alabama. Programul de studii are ca scop pregătirea ofițerilor superiori pentru a conduce la nivel strategic, în medii multinaționale, fiind cel mai important colegiu în ceea ce privește educația necesară gestionării amenințărilor din mediile operaționale aer, spațiu și cibernetic.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale