Vizita ministrului francez al apărării la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”

Data: 03-11-2022

Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, alături de ministrul apărării naționale, Angel Tâlvăr, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, a efectuat joi, 3 noiembrie, o vizită în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov.
Oficialul francez se află în vizită oficială în România, programul activităților cuprinzând și o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Francezi, situat în Parcul Cișmigiu din București.
* * *
Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Battle Group Forward Presence (BGFP) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.
Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
 

Comunicate