Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 57
Data: 13-08-2018


Vizita oficială a șefului Gărzii Naționale a Statului Alabama în România


În perioada 13-16 august a.c., o delegație a Gărzii Naționale a Statului Alabama, condusă de șeful instituției, generalul-maior Sheryl Gordon, efectuează o vizită oficială în România.
În cursul zilei de luni, 13 august, oaspeții americani au participat la Simpozionul cu tema „25 de ani de State Partnership Program”, organizat la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, din București.
Programul vizitei în țara noastră mai cuprinde deplasări în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în Portul militar Tulcea, unde vor face o vizită de informare pe Nava Siretul, şi în garnizoana Constanţa, unde vor participa, alături de şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, la manifestările dedicate Zilei Marinei.
Delegația Gărzii Naționale a Statului Alabama va fi însoțită, pe durata prezenței în România, de generalul de brigadă Iulian Berdilă, șeful Direcției planificare strategică din Statul Major al Apărării.

***
Cooperarea dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama (ALNG) se desfășoară, de peste 25 de ani, în cadrul Programului de Parteneriat Statal (SPP).
Prin activitățile Mil-to-Mil, Programul de Parteneriat Statal a oferit sprijin și expertiză în procesul de specializare și perfecționare, în domeniul instrucției, militarilor din forțele terestre și aeriene și a contribuit la dezvoltarea infrastructurii Centrului Național de Instruire Întrunită Getica (JNTC) din Cincu.
Împreună cu militarii Gărzii Naționale din Alabama, militarii români au executat, începând cu anul 2015, o serie de exerciții tactice cu trupe în teren, specifice unităților de geniu -„RESOLUTE CASTLE”, de cercetare -„RED DRAGON” și din forțele aeriene –„DACIAN WARHAWK” și „DACIAN VIPER”.


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp