Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 35
Data: 11-04-2023


Vizita președintelui Comitetului Militar al NATO în România


Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, se vor întâlni miercuri, 12 aprilie, la sediul MApN, cu președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, în cadrul vizitei pe care înaltul oficial aliat o desfășoară, în perioada 11-14 aprilie, în țara noastră.

Sunt planificate discuții privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, dinamica implementării măsurilor aliate de descurajare și apărare a spațiului euro-atlantic, operațiile și misiunile NATO, precum și evenimentele majore de instruire din acest an.

După întrevederi, șeful Statului Major al Apărării și președintele Comitetului Militar al NATO vor susține, începând cu ora 10.15, o conferință de presă.

Jurnaliștii interesați să participe la activitate vor fi așteptați miercuri, 12 aprilie, între orele 9.30 și 10.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale (str. Izvor nr. 110, Punctul de control nr.3, lângă Hotel Marriott). Pentru acces este necesară prezentarea actului de identitate și a legitimației de presă.

Persoană de contact: locotenent-colonel Dan Crișan, tel. 0744808613 sau 0213195681.

***

Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, constituit din șefii Apărării din statele aliate, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei. Activitatea de rutină este efectuată de Reprezentanții Militari naționali, prezenți permanent la comandamentul NATO din Bruxelles. (https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49633.htm)

***

Președintele Comitetului Militar este principalul consilier militar al Secretarului General al NATO și principalul comunicator al Alianței în problematică militară. Din 25 iunie 2021, funcția de președinte al Comitetului Militar este deținută de amiralul Rob Bauer. (https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49152.htmv)

 


Secția informare și relații publice/SMAp