Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 77
Data: 29-12-2017


Vizita şefului Statului Major al Apărării în Afganistan


Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, i-a vizitat, în perioada 27-29 decembrie, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, pe militarii contingentului român dislocat în baza aeriană Kandahar, în teatrul de operaţii din Afganistan.
Delegaţia a participat la un briefing de informare privind misiunile şi activităţile desfăşurate de către forţele române dislocate în bazele militare din Afganistan, a vizitat facilităţile din baza din Kandahar, a asistat la o prezentare de tehnică, armament şi echipamente militare și a luat masa împreună cu militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, Elementul Naţional de Sprijin Românesc, precum şi cu cei care execută misiuni în cadrul comandamentului multinaţional Train Advice Assist Command - South (TAAC-S).
Ministrul Fifor a discutat cu militarii și a dorit să afle care sunt problemele cu care aceștia se confruntă, starea echipamentelor si a tehnicii militare, precum și nevoile de sprijin real pentru îndeplinirea misiunilor.
De asemenea, au avut loc o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigadă John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere şi Asistenţă din regiunea de Sud (TAAC-South), şi o videoconferință cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operaţii Speciale din Afganistan (NSOCC-A).
Pe timpul discuţiilor, a fost abordată evoluţia mediului de securitate şi subliniată participarea majoră pe care o are România în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind al patrulea stat aliat contributor cu trupe, mare parte din contingentul român fiind dislocat în zona de sud.
Din delegaţia MApN au mai făcut parte generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, generalul de brigadă Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul de brigadă Dorin Ioniţă, Comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, și generalul de brigadă Claudiu Sava, comandantul Brigăzi 282 Infanterie Mecanizată.
* * *
Toate structurile luptătoare ale Armatei României au experienţa teatrelor de operaţii. În ultimii 27 de ani, militarii români au ocupat peste 60.000 de funcţii în misiuni şi operaţii internaţionale, din care 23.000 doar în Afganistan.
Misiunile Armatei României au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistenţă medicală la misiuni de tip contrainsurgenţă şi ulterior la misiuni de instruire şi asistenţă instituţională.


Statul Major al Apărării