Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 2
Data: 14-01-2019


Vizita șefului Statului Major al Apărării la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, a efectuat vineri, 11 ianuarie, o vizită de lucru la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde militarii Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” desfășoară activități de pregatire înaintea dislocării în teatrul de operații Afganistan. 

Pe timpul vizitei, comandantul batalionului i-a prezentat șefului Statului Major al Apărării elementele specifice procesului de planificare, pregătire și desfășurare a misiunilor, centrele de operații, spațiile de cazare și servire a mesei, precum și modul de pregătire al unei subunități înainte de plecarea în misune.

Generalul Ciucă s-a întâlnit și a discutat cu militarii, parte dintre ei fiind „cunoștințe vechi” din poligoanele de instrucție, din perioada în care era comandant al Brigăzii 282 Mecanizată și comandant al Diviziei 2 Infanterie.

,,I-am vizitat, în această seară, pe militarii Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, aflați în ultima etapă de pregătire la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. Am dorit să văd personal starea de spirit și nivelul de instruire înainte de a începe dislocarea în Teatrul de operații Afganistan și, totodată, să le transmit gândurile mele bune pentru următoarele 6 luni pe care urmează să le petreacă departe de casă și de familie. Am fost foarte plăcut surprins sa îi găsesc laolaltă, atât pe militarii care urmează să plece în misiune, din Batalionul 300 Infanterie, cât și pe cei de la Batalionul 30 Vânători de munte, de curând întorși din TO cu misiunea îndeplinită. Dorința infanteriștilor gălățeni de a afla cât mai multe informații din recentele experiențe din teatrul de operații, ale vânătorilor de munte argeșeni, demonstrează, încă o dată, eficiența acestei ultime perioade de pregătire de la Cincu. Valorificarea experienței câștigate în teatru, atât a celor mai mari în grad, cât și a celor mai mici, împărtășirea informațiilor de către veteranii cu cel puțin două, trei misiuni în teatrele de operații, către cei mai tineri ostași, sunt elemente importante, care setează premisele pentru succes batalionului care urmează să intre în teatru. Am convingerea că, împreună, în scurta perioadă pe care o mai au la dispoziție, vor pune în valoare capacitatea operațională a unei unități de elita a Armatei României, care va raporta, cu mândrie, la întoarcerea din Afganistan, misiune îndeplinită! Doresc, de asemenea, să remarc calitatea personalului Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” și truda lor de a asigura condițiile de pregătire, cazare și hrănire, elemente ce contribuie semnificativ la îndeplinirea obiectivelor de instruire!”, a subliniat generalul Ciucă.

***

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” a executat trei misiuni în teatrul de operații din Afganistan: „ENDURING FREEDOM VI” (2005), „ISAF III” (2008) si „ISAF IV” (2011-2012) și au participat la numeroase exerciții multinaționale, în țară și în afara  teritoriului național.

Pentru profesionalismul de care au dat dovadă în misiunilor, Drapelul de Luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” a fost decorat cu următoarele distincții și medalii: Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne de război, Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofițer, cu însemne de război, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Vezi și galeria foto.


Biroul de presă al SMAp