Ziua Direcției Instruire și Doctrină, 115 de ani de existență

Data: 12-05-2022

Șeful Statutului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a participat joi, 12 mai, la ceremonia dedicată sărbătoririi a 115 ani de la înființarea Direcției Instruire și Doctrină.
***
În „Istoricului Marelui Stat Major de la înființare (1859) până la data de 1 ianuarie 1934” se consemna faptul că „noul șef al Marelui Stat Major reface organizarea interioară a Marelui Stat Major conform cu cerințele timpului”, iar la data de 12 mai 1907 intra în vigoare „o nouă schemă de organizare a Marelui Stat Major, care includea, pentru prima dată o structură de nivel central având ca domeniu exclusiv de activitate instrucția militară.
De-a lungul secolelor, în orice conflict militar, instrucția trupelor a reprezentat un factor cheia. O armată care acordă o importanță deosebită pregătirii și instruirii se bucură de încrederea întregii națiuni și poate garanta securitatea și apărarea țării.
În context aliat, nivelul instruirii trupelor demonstrează credibilitatea de care se bucură Armata României în rândul partenerilor NATO, precum și încrederea românilor în armata țării. Noile abordări doctrinare la nivelul Alianței Nord-Atlantice, din care țara noastră face parte de aproape două decenii, au condus la profunde transformări în concepția de instruire a trupelor, în scopul atingerii unei interoperabilități optime cu partenerii aliați. În acest sens, Direcția Instruire și Doctrină, s-a adaptat cu succes noilor realități geostrategice, prin dezvoltarea ariei de responsabilitate, alături de instrucție regăsindu-se, astăzi, domenii de activitate ca educația tinerii generații de lideri, operaționalizarea forțelor, controalele la nivelul unităților, managementul actelor normative specifice, doctrinele, lecțiile învățate și managementul activităților sportive.
 

Comunicate

Evenimente recente

23-05-2024 Vizita în România a șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene

22-05-2024 Declarația șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace 2024”

21-05-2024 Conferință de deschidere a BSDA

17-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar NATO

16-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

13-05-2024 Desant aerian în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24

08-05-2024 Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate