Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 97
Data: 09-09-2020


Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Blonde Avalanche 20”


Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Blonde Avalanche 20” va avea loc joi, 10 septembrie, în prezența locțiitorului șefului Stalului Major al Apărării, general-maior Vasile Toader, în facilitățile de instruire ale Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila.

Programul Zilei Distinșilor Vizitatori include un exercițiu demonstrativ, expoziție de tehnică militară și ceremonia de închidere a exercițiului, activități organizate începând cu ora 12.00 în poligonul „Vărsătura”.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt așteptați, între orele 11.30 – 11.45, în poligonul de instrucție „Vărsătura” din județul Brăila. Persoană de contact: plutonier adjutant principal Stelică Mocanu, tel. 0724.502344.

***

Exerciţiul „Blonde Avalanche” este o iniţiativă regională care are ca scop instruirea în comun a personalului Batalionului Multinaţional de Geniu „Tisa” , care cuprinde militari din țările partenere - România, Ucraina, Slovacia, Ungaria, în vederea menţinerii şi perfecţionării deprinderilor în organizarea, planificarea şi executarea misiunilor specifice de limitare și înlăturare a consecințelor dezastrelor naturale.

La evenimentul de instrucție „Blonde Avalanche 20” iau parte aproximativ 200 de militari din structuri naționale terestre (geniu, logistice și EOD), de aviație și navale și, prin activitate on-line, parteneri din Slovacia, Ucraina și Ungaria. Personalul participant la exercițiu face parte din Batalionul Multinațional de Geniu „Tisa”.

Exerciţiul se desfăşoară anual, prin rotaţie, pe teritoriul statelor semnatare ale acordului dintre Guvernele României, Republicii Slovace, Republicii Ungare și Cabinetului de Miniştri al Ucrainei, țara noastră participând la toate exerciţiile desfăşurate din anul 2002 şi până în prezent cu structuri de geniu aparținând Forţelor Terestre.

Ediția 2020 se desfășoară în perioada 6 – 11 septembrie, în format restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia de COVID-19.

 


Secția informare și relații publice/SMAp