Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 62
Data: 25-07-2015


Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului RESOLUTE CASTLE-15


Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, a participat astăzi, 25 iulie, la Ziua Distinşilor Vizitatori organizată în cadrul exerciţiului „Resolute Castle-15”, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu.
Alături de generalul-locotenent Ciucă, la activitate au participat generalul-locotenent Ben Hodges, comandantul Forțelor Terestre Americane din Europa, generalul-maior Charles Gable, locțiitorul comandantului Gărzii Naționale din Alabama, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat.
„Vreau să subliniez excelentele relaţii de cooperare dintre Armata României şi Armata Statelor Unite ale Americii şi doresc să mulţumesc partenerilor americani pentru sprijinul pe care îl acordă Armatei României. Aceste lucrări de amenajare realizate de către specialiştii de geniu români şi americani sunt parte a unui proiect mai larg care vizează dezvoltarea infrastructurii Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre şi transformarea acestuia într-unul regional, interconectat cu unităţi similare din Hohenfels şi Grafenwoehr ale armatei americane, sau cu cel de la Novoselo al armatei bulgare. Am văzut stadiul lucrărilor şi apreciez în mod deosebit efortul militarilor români şi americani, îi felicit şi le mulțumesc pentru modul profesionist în care au înţeles să îşi facă datoria”, a declarat la finalul activităţii generalul-locotenent Nicolae Ciucă.
La rândul său, generalul-locotenent Ben Hodges le-a transmis celor prezenţi că parteneriatul cu armata română este foarte important, strategic şi de încredere. „Am acţionat împreună în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan şi continuăm să ne instruim împreună, suntem aici să îi asigurăm pe aliaţii noştri că suntem şi vom fi alături de ei. Am fost aici şi acum doi ani şi pot să constat o creştere semnificativă a capabilităţilor şi mediului de instruire ale militarilor români şi americani. Am întâlnit ofiţeri şi subofiţeri români şi americani foarte tineri, însă foarte bine pregătiţi, fapt ce contribuie la creşterea eficienţei celor două armate. Prezenţa militarilor Gărzii Naţionale din Alabama în România şi a militarilor Gărzii Naţionale din Tenessee în Bulgaria, se înscrie în cardul măsurilor de reasigurare din Europa”, a mai declarat oficialul american.
În perioada iunie-septembrie, 200 de militari şi tehnică din unităţile de geniu ale Forţelor Terestre Române desfăşoară, împreună cu militari din Garda Naţională Alabama, lucrări de amenajare a centrului de instruire, printre care realizarea unui drum de manevră cu o lungime de 5 km, cinci platforme de antrenament care vor conţine peste 10 clădiri de mici dimensiuni, pentru sprijinul activităţilor de instruire.
Invitaţii au putut urmări modul de lucru întrunit al militarilor români şi americani pentru amenajarea unui sector de drum, instalarea unui pod de asalt pentru asigurarea mobilităţii forţelor, precum şi acţiunea unei echipe EOD pentru neutralizarea unui dispozitiv exploziv.


Statul Major General