Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 71
Data: 04-10-2018


Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului multinaţional „CETATEA 2018”


Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, a participat joi, 4 octombrie, la Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului multinaţional CETATEA 2018, la Centrul 48 Comunicaţii şi Informaţii Strategice, la Bucureşti.

CETATEA 2018 este un exerciţiu tehnic de comunicaţii şi informatică (CISEX) care se desfăşoară în perioada 24 septembrie – 7 octombrie, cu participarea a peste 1500 de militari, români şi străini.

Structuri specializate ale Armatei României (din cadrul Comandamentului Forţei Întrunite, Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Aeriene, Statului Major al Forţelor Navale, Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, Agenţiei pentru Sisteme şi Servicii Informatice Militare şi Comandamentului Logistic Întrunit), şi structuri din domeniul securităţii naţionale şi ordinii publice, participă pe întreg teritoriul naţional alături de detaşamente din ţări membre NATO (Italia şi Bulgaria), observatori din Polonia şi Grecia şi un detaşament din Republica Moldova, la planificarea, realizarea şi controlul structurilor de forţe naţionale şi NATO.
Bazat pe un scenariu fictiv, exerciţiul a testat procedurile de gestionare şi răspuns la incidente de securitate cibernetică şi capacitatea de monitorizare, detecţie şi reacţie la acestea, oferind prilejul specialiştilor de a evalua şi valida echipamentele şi tehnologiile nou intrate în dotare

„Apreciez în mod deosebit implicarea de care ați dat dovadă de-a lungul anilor pentru a transforma exercițiul CETATEA într-un exercițiu multinațional, care a crescut și evoluat într-o platformă de verificare și testare a capabilităților nou apărute. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără profesionalismul și dedicarea tuturor celor implicați, militari români și cei ai armatelor aliate. Sunt bucuros să văd că sistemele de comunicații și informatică sunt operate de militari tineri, profesionişti, conectați la noua tehnologie. Este necesar să dezvoltăm în continuare capabilităţile din sfera comunicaţiilor, informaticii şi a securităţii cibernetice și să le validăm prin exerciții și aplicaţii practice pentru a putea rămâne conectați la mediu informaţional dinamic, aflat într-o continuă schimbare și a crește nivelul de interoperabilitate cu armatele aliate și partenere. Felicitări pentru efortul depus! Ați demonstrat că puteți să realizați într-un timp foarte scurt coeziunea specifică unei echipe multinaționale.” - a precizat generalul Ciucă.

Începând cu anul 2017 exerciţiul CISEX CETATEA este extins la nivel regional, cu participare multinaţională, este inclus în programul NATO de instruire şi exerciţii (Military Training and Exercise Program) şi, începând cu anul 2019, se va înscrie în cadrul programului de instruire consolidată la nivel întrunit (Combined Joint Enhanced Training), iniţiativă regională de cooperare militară, propusă de România la summitul NATO din Ţara Galilor.


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp