Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 48
Data: 18-06-2019


Ziua Distinșilor Vizitatori la Exercițiul "Junction Strike 19"


Exercițiului JUNCTION STRIKE 19 (JUST 19) a continuat și marți, 18 iunie, în Poligonul de tragere situat în Soveja, jud. Vrancea, unde forțele pentru operații speciale au executat o secvență dintr-un un exercitiu tactic de răspuns la criză, planificat după un scenariu fictiv, în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori.

JUST 19 este primul exercițiu care a reunit militari din Georgia, Republica Moldova și România, oferind posibilitatea operatorilor din forțele speciale să verifice procedurile operaționale de acțiune şi să crească nivelul de interoperabilitate.

La activitate a participat și o delegație condusă de directorul Statului Major al Apărării, general de brigadă Corneliu Postu.

* * *

În acest an, JUST 19 este integrat în exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 19.

Exercițiul forțelor pentru operații speciale JUST 19 se desfășoară în perioada 3-22 iunie și asigură condițiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operații speciale participante, în format multinațional și interdepartamental, și pentru evaluarea/recertificarea unei ținte de capabilitate puse la dispoziția NATO.

JUST 19 se derulează în două etape, astfel: în prima etapă s-au desfășurat activități de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciții de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfășoare acțiuni tactice ale elementelor de forțe pentru operații speciale, în cele trei medii operaționale – terestru, aerian și maritim.

La exercițiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care execută acțiuni specifice în peste 10 locații de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucție și baze aeriene din județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București). Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 120 de militari străini din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

 


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp