Ziua Forțelor Aeriene Române, marcată la Monumentul Eroilor Aerului

Data: 20-07-2022

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, alături de ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.
În cadrul ceremoniei, Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” i-a fost conferit Drapelul de Luptă. Cerul a fost survolat de aeronave apartinând Forţelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Tarom, Aeroclubului României, precum și aeronave din dotarea Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, respectiv Forţelor Aeriene Italiene.

MESAJUL ȘEFULUI STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII CU PRILEJUL ZILEI FORȚELOR AERIENE
Zborul a fost și a rămas legat de spiritul creator al românilor. Sărbătoarea din acest an a Forțelor Aeriene se circumscrie aniversării aviatoarei Smaranda Brăescu, respectiv marcarea a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial de altitudine la saltul cu parașuta al acestei prime românce pilot, pionieră a zborului cu voalura la nivel mondial. Totodată, anul 2022 reprezintă borna cu numărul 112 pe itinerarul zborului românesc, zbor început odată cu realizarea, în 1910, de către inginerul aviator și primul pilot al armatei române, Aurel Vlaicu, a avionului de concepție și construcție românească, care a avut capacitatea de a zbura. Un an mai târziu, țara noastră se număra între primele cinci națiuni ale lumii care aveau structuri militare aeriene. Odată cu intrarea în vigoare, în 1913, a Legii de Organizare a Aeronauticii militare și de modificare doctrinară ireversibilă a modului de planificare și ducere a luptei, utilizarea spațiului aerian a fost definit, și în plan național, ca element-cheie pentru dominarea mediului operațional. Timp de peste un secol, toți cei care au servit sub flamurile tricolore ale zborului militar și apărării cerului României, aviatori, artileriști antiaerieni și rachetiști, radiolocatoriști, geniști și transmisioniști aero, și-au îndeplinit datoria cu profesionalism și, mai ales, cu dedicare și dragoste de țară.

În planul prezentului Forțelor Aeriene, marcarea zilei categoriei de forțe reprezintă un prilej de a aduce un pios omagiu eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice din acest an. Lor, precum și celorlalți camarazi din Forțele Aeriene, căzuți la datorie în misiunile Armatei României din ultimele decade, le purtăm adâncă recunoștință și apreciere a curajului și spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă. Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea camarazilor și rămânem alături de familiile greu încercate. Totodată, prezentul ne oferă oportunitatea de a evidenția evoluția acestei categorii de forțe. Participarea la exerciții și antrenamente, executarea misiunilor de poliție aeriană și de vigilență, a misiunilor de transport, sub mandat NATO, după încheierea operației Resolute Support din Afganistan, a misiunilor de sprijin al autorităților publice sunt indicatori ai unei activități curente ale Forțelor Aeriene Române deosebit de consistente și complexe. Programele de înzestrare și proiectele majore de îmbunătățire a infrastructurii bazelor aeriene țin, de asemenea, agenda principalelor activități ale Forțelor Aeriene la cote maxime, contribuind la îndeplinirea obiectivului de realizare a unor capabilități naționale relevante pentru îndeplinirea misiunilor Armatei României.

Densitatea și complexitatea evenimentelor derulate, de la aniversarea precedentă a Forțelor Aeriene și până astăzi, s-au reflectat și în evoluția acestei categorii de forțe. Deciziile au vizat, deopotrivă, îmbunătățirea siguranței aeronautice și creșterea capacității de reacție în misiunile de apărare a spațiului aerian național, respectiv aliat. Procesul de modernizare continuă a Forţelor Aeriene Române întărește permanent capacitatea acestei categorii în efortul general de a executa misiunile de supraveghere și avertizare timpurie, de descurajare și respingere a acțiunilor aeriene agresive, misiunile de sprijin al celorlalte categorii de forțe și misiunile de sprijin al autorităților locale în situații de urgență.

În context aliat, Forțele Aeriene sunt angajate activ la implementarea măsurilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Lecțiile desprinse din conflictul Federației Ruse declanșat în Ucraina au confirmat că demersurile de modernizare în domeniul Forțelor Aeriene răspund cerințelor dinamicii războiului actual. Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, radarele tridimensionale, programele de înzestrare și, nu în ultimul rând, dotarea cu avioane multi-rol F-16 Fighting Falcon asigură o capacitate modernă de apărare a spațiului aerian al României și NATO și contribuie la maximizarea interoperabilității cu sistemele similare ale aliaților. Resursa disponibilă a aeronavelor celor trei escadrile F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, va constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a.

Doamnelor și domnilor generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri, soldați și gradați profesioniști, personal civil, obiectivele Forţele Aeriene rămân asigurarea capacităţii de descurajare credibilă şi de apărare a spaţiului aerian, dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor și îndeplinirea angajamentelor în relaţia cu structurile similre ale aliaților şi partenerilor noștri. Rămâneți ferm angajați în demersul comun de îndeplinire a misiunii sacre a Armatei României. Loialitatea față de instituția apărării și dragostea de țară se reflectă în tăria de caracter pe care o dovedim, fiecare dintre noi, pentru îndeplinirea cu eficiență, corect și în totalitate, a sarcinilor profesionale care ne revin.
Dragi camarazi din Forțele Aeriene, vă asigur de întreaga mea apreciere și vă mulțumesc pentru energia, curajul și dedicarea cu care vă onorați misiunile, alături de celelalte categorii de forțe, confirmând astfel profesionalismul şi capacitatea de acţiune a Armatei României și contribuind la prestigiul instituției apărării naționale în rândul structurilor defensive ale statelor NATO!

La ceas aniversar, tuturor celor care îl poartă în suflet ca patron spiritual pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesvitenul le adresez sincere urări de sănătate și realizări în tot ceea ce vor întreprinde! Alătur gândurilor bune și tradiționalele urări:
Cer senin și La mulți ani!

Comunicate

Evenimente recente

23-05-2024 Vizita în România a șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene

22-05-2024 Declarația șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace 2024”

21-05-2024 Conferință de deschidere a BSDA

17-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar NATO

16-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

13-05-2024 Desant aerian în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24

08-05-2024 Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate