Ziua Unirii Principatelor Române – Muzeul Militar Național

Data: 24-01-2022

În seria activităților dedicate Unirii Principatelor Române, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” a avut loc o ceremonie dedicată momentului și vernisajul expoziției intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența președintelui României, Klaus Werner Iohannis, ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și a șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.
***
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce, la 5 ianuarie, fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, ce înscriseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”.
Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor, în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.
 

Comunicate

Evenimente recente

07-06-2023 Ziua Distinștilor Vizitatori la Saber Guardian 23