Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 101
Data: 11-11-2015


Ziua Veteranilor


Astăzi, 11 noiembrie, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă a participat la ceremonia organizată pentru a onora sacrificiul veteranilor teatrelor de operații, activitate ce s-a desfășurat la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.

” Veteranul este un avut al nostru, al țării, al poporului, un avut pe care trebuie să îl prețuim permanent şi să îl cinstim ori de câte ori avem ocazia, pentru că veteranul nu ar fi ezitat niciodată să moară pentru noi, pentru țară, pentru popor.
Toate aceste cuvinte nu şi-ar găsi ecoul fără ca noi, astăzi, să cinstim cum se cuvine acest moment. Comemorarea celor care au fost, cinstirea și prețuirea celor pe care îi avem încă între noi, trebuie privite ca pe un triumf, un triumf al misiunilor în care au luptat şi, mai mult, un triumf al patriei pentru care au jurat.
Astăzi, cu ocazia aniversării Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în semn de recunoaştere a meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare, avem datoria să-i omagiem pe veteranii de astăzi, cei care, continuă frumoasele tradiții militare ale Armatei României, reprezentând cu cinste țara în teatrele de operații internaționale.
Celor ce faceți parte din această frumoasă familie a Armatei României vă ordon să nu precupețiți nici un moment pentru a ridica la rang de cinste şi a acorda respectul cuvenit Veteranilor, iar tuturor românilor le cer să ne fie alături, în aceste momente, când, ne celebrăm eroii.” a ținut să transmită generalul Ciucă în mesajul către Veterani.

În același timp, în garnizoanele din țară, au fost comemorați cei 26 de militari ai Armatei României căzuți la datorie în teatrele de operații, în cadrul unor activități ce s-au desfășurat la mormintele militarilor eroi.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.


Statul Major General