Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 29
Data: 30-04-2015


Ziua Veteranilor de Război


Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, a organizat miercuri, 29 aprilie, o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial la Monumentul Eroilor Patriei, aflat pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

La sfârşitul activităţii, participanţii la ceremonie i-au așteptat pe militarii organizaţi voluntar în grupul „Invictus România” care, împreună cu invitaţii lor, au participat la “Maratonului Veteranilor”.

Maratonul a avut punctul de plecare de la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, amplasat în proximitatea Palatului Naţional al Copiilor, și s-a desfășurat pe un traseu ce a inclus Parcul Tineretului, Parcul Carol I, şos. Viilor, str. Panduri şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Voluntarii din grupul „Invictus România” au purtat pe întregul parcurs un drapel tricolor lung de 50 de metri, iar, pe ultimul tronson, li s-au alăturat sportivi - campioni olimpici, mondiali şi naţionali, de la CSA „Steaua” Bucureşti.

La Palatul Cercului Militar Naţional a avut loc Adunarea Solemnă a veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial şi vernisajul expoziţiei cu echipamente ale militarilor români combatanţi în a doua conflagraţie mondială.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a susţinut un concert în Parcul Tineretului, iar Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un spectacol în Parcul Alexandru Ioan Cuza.


* * *

Grupul Invictus România - alcătuit din militari pasionaţi de sport - are drept scop conştientizarea societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 164, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au avut loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).

În prezent, mai sunt în viaţă în jur de 20.000 de veterani de război, 760 văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve de veterani de război.


Statul Major General